Tuesday, 26 March 2013

ikut kata hati atau kata manusia?

http://syauqahwardah1209.blogspot.com/2013/03/ma-ismuka.html

ya Allah serius entry akak ni buat hati aku melonjak-lonjak nak amek kos bahasa arab , ya Allah permudahkanlah janganlah kau susahkan, tentukan apa yg terbaik untuk ku :')















Thursday, 7 March 2013

tips mudah nak kuasai bahasa arab



Assalamualaikum :)

hari ni ana nak kongsi tips pada antum semua mcm mana nak kuasai bahasa arab dgn sekali petik je . ce petik sikit jari tuh? *tapp* haaa senang kan ? :P  HaHa
sbnrnya dah lama terpikir nak buat entry pasal ni tapi asik lupe je . sorry .




bg ana . . . ' huh,ana seyh :P ' k bg ana . . . BA ni sgt lah mudah kita nak kuasai kalau ada minat . minat tu sgt penting ye . sbb bila kita minat , kita akan mudah nak terima benda tu dalam diri kita . err . . paham tak ? k contoh mcm ana sendiri , ana tak minat masak , so bila tak minat , tu yg nak masak pun tak reti . *mak mentua pless jgn reject menantumu ini*

tapi kalau mmg tak minat ? kena minatkan jugak ! wajib! sbb bila kita tak minat , kita nak belajar pun tak semangat . tp bila kita minat , ikhlas tu akan wujud . so bila belajar pun takde la nak tensyen2 kan . takde la nak ponteng2 kelas . mcm aku , bila waktu fizik . kahkahkah .

ekcely , bila ada orang tanya ana ' adila , mcm mana nak score BA ek? ' automatik ana akan jawap ' kena minat ' . kalau korang jadi org yg bertanya tu rasa mcm nak bagi siku tak ? sumpah . ana tak tau nak bagi jwpn ape selain itu . sbb mmg itulah yg ana rasa . fyi , ana ni mmg suka sgt belajar arab . tak tau lah kenapa . seronok! :D perasaan tu tak tau nak describe mcm mana .

pernah satu hari tu , kami baru balik dari jalan2 . pastu azan . then kami singgah lah masjid nak solat . tiba2 ada sorang hamba Allah ni datang kat kami . pastu speaking arab . dia jual something . ape ntah . tapi ayat2 al-quran lah . ana dah blur . pastu mak ana yg ckp2 dgn penjual tu . dalam BA ! wah ! impressed gila kot . seronoknya dpt balas balik ape orang tu cakap . rasa jeles pun ada . aku ni mmg pantang kalau nmpk orang yg boleh speaking bahasa asing dgn lancar . tak kesah lah bahasa ape pun . even tamil . lagi2 kalau orang tu bangsa melayu . mmg jeles tahap gaban lah .




so skrg ana dah kaji cane nak tolong orang biar jgn nyampah kat BA ni . lagi2 budak sekolah . ana tensyen kalau budak tu masa form1 form2 dia study arab . tapi bila nak pmr dia pegi drop subjek tu . huh sayang gila kot . tak rasa sia2 ke dah penat2 belajar 2 tahun pastu nak drop ? ana nak nasihatkan la kat sape2 jgn lah buat mcm tu . nnt menyesal . dan ana bersyukur sgt sbb dulu ana tak drop subjek KKQ . benda baik jgn ditinggal . lagi2 ilmu akhirat . nnt kalau Allah tanya nak jawap ape ?
takkan nak jawap ' ahh , aku tak pandai , buat apa nak belajar? ' gitu? isy isy isy tak boleh . . .

k arab dgn menghafal mmg tak boleh dipisahkan . bila ada perkataan yg tak paham je terus cari makna . jgn malas nak bukak kamus! pastu HAFAL . benda ni kena practice hari2 . maybe dalam sehari korang boleh amek 10 perkataan dalam kamus . kemudian hafal . pastu hari2 kena ulang dan sebut perkataan yg sama sampai betul2 ingat . biar terkubur dlm sim kad otak tu . mcm kita hafal al-quran jugak la kan ? tak nak bagi lupa , kena lah ulang hari2 . amalkan . baca dalam solat . barulah mantopp . hehe boleh kan ?
sebenarnya cara ni dari dulu umi paksa ana suruh buat . lagi2 BI . tapi sekali pun ana tak penah cuba . haha . sifat malas aku ni mmg tak boleh ditandingi mana2 monster dlm dunia ni . so korang jgn ikut! nak pandai , tak mo malas2 tau  :P

kadang kita nak buat ayat dlm karangan tiba2 tangan terhenti sbb tak tau nak translatekan kalimah tu dlm bahasa arab . dan mulalah waktu tu kita jadi sasterawan negara . kalau 'rumah' jadi 'rumahun' , 'makan' jadi 'makanun' , ' sayang' jadi 'sayangon' dan mcm2 lagi . hehe betul tak ape ana ckp ni ? elleh tak nak ngaku pulak . tk payah nak tipu sbb aku pun biasa buat cam tu . HaHaHa

cara lain yg boleh bantu korang untuk memperkasakan lughah ialah ketika membaca tafsir al-quran . biasanya kita akan baca ayat al-quran tu dulu pastu baru baca terjemahan kan?so lepas ni kita kena keja keras siket . lepas dah baca terjemahan , kita baca lagi sekali ayat al-quran tu untuk kita matching kan perkataan dgn makna dia . hmm paham tak ? cane nak terangkan ek ? susahla , kena buat demo gak kalau tak , korang tak paham :P hehe tp harap2 korang fahamlah ye . so bila kita dah tau makna nnt senanglah nk buat karangan sbb otak kita automatik teringat kat tafsir al-quran yg kita baca makna tadi . dan otak kita secara tak langsung jugak akan terbayang kedudukan kalimah al-quran tu kat mana . atas ke , bwh ke , akhir ayat ke . dan sebagainya :) subahanallah , hebat kan Allah cipta otak kita

haaa . . . . lagi satu ! mungkin masa korang buat karangan tu , ada kalimah yg dah tak tau sgt nak translatekan dlm BA mcm mana , korang boleh la baca balik doa2 yg korang selalu amalkan dan bayangkan sekali maksud doa tu . mana tau dari perkataan2 dlm doa tu , ada yg berkaitan dgn karangan yg korang nak buat . kan kan ? ;) so boleh la cuba aplikasikan dari skrg .




qawa'id . dalam erti kata lain , grammar . eh yeke? em , ye lah kot .contoh , nahu saraf . segala benda yg korang belajar tu lah , tawabi' , balaghah , i'rab , isim , fiil dan sebagainya . ana tau mmg susah nak ingat segala benda ni . tapi sbnrnya benda2 ni tak susah kalau kita paham . tk payah hafal pun takpe tp korang wajib paham . serious ana ckp benda tu akan jadi mudah kalau kita faham . sbb bila kita paham automatik kita akan ingat . ini betul2 , bukan cobaan . percayalah . senang je cara nak paham . time ustaz aja kena fokus . jgn ustaz tgh bebel2 kat depan kau pun buat projek kt blkg . haha aku lah tuuu :P
bila tak paham terus jumpa ustaz , tanya . jgn malu . jgn segan . kalau malu tak dapat . rugi kan ? bila kita dah paham , masa nak exam dah tak yah kelam kabut nak bukak buku tebal2 nak pahamkan semua benda . tinggal selak2 je nota dgn latihan yg kita dah buat . okay? hihi ingat! kena pahamkan! buat lah ape cara sekalipun , asalkan paham . tak kesahlah kau nak rebus ke , nak goreng ke nota tu pastu sumbat dlm mulut .  janji paham .

hmm ape lagi ek ? haaa mungkin cara ni ckgu korang dah biasa buat . dan ana pun suka guna cara ni :) sbb mmg boleh cpt ingat . ape dia ? nyanyi ! hehe kalau dulu masa sek ren , ustazah ana guna lagu pelangi2 . ala rancangan ptg2 yg dulu kat tv9 tu . pelangi2 , alangkah indah mu , merah kuning hijau lalalalaaa ~
lirik lagu tu ditukar kpd perkataan fiil madhi . contoh , *korang kena nyanyi guna lagu pelangi ni tau!* akala , akalaa , akaluu , akalat , akalata , akalna , akalta , akaltuma , akaltum , akalti , akaltumma , akaltunna , akaltu , akalna .... fiilul madhi ~
mana yg tak penah buat , bolehla cuba ye :)

selain tu , korang boleh buat latihan byk2 , kalau ada soalan yg tak faham cepat2 tanya ustaz , rajin2kan buat ayat . . . buat karangan . . . pastu suruh ustaz cek , mana tau ada yg salah . hm . . . maybe korang boleh ajak ustaz korang berkomunikasi dlm bahasa arab . em . . mungkin korang boleh tampal nota2 yg comel loteh kat dinding bilik korang . so tiap kali terpandang je , mesti terbaca sekali nota tu . lagi . . .  haaa rajinkan2 diri baca al-quran , at least 1 muka surat sehari .




sebenarnya an kalau antum perasaan baaaanyak sgt kelebihan kalau belajar lughah syurga ni . like my cikgu2 said , budak2 yg amek subjek arab ni untung sbb kalau nk apply ape2 insyaallah dapat . sbb dia special siket . haa tak rugi kan ? lagi lah bila kita baca quran . kan seronok kalau paham ape yg kita baca . mmg lah bahasa al-quran ni tinggi , tak boleh ikut suka hati mandai2 tafsir sendiri tapi at least kita paham ayat tu tgh ckp pasal ape . kalau dalam solat pun untung jugak . kita akan lebih khusyuk , kerana ape ? kerana kita khusyuk nak mendigestkan dalam hati dan fikiran maksud ayat yg kita baca . barulah boleh nanges tersedu sedan sbb paham makna di sebalik ayat yg kita baca :)

hmm tu je lah yg ana dapat kongsi . maaflah tak byk . hehe mudah-mudahan tips ni berguna la kot kat sape2 yg nak mantapkan bahasa arab . tips ni sume dari pandangan peribadi ana sendiri . maybe tips ni hanya sesuai untuk tolib yg masih bersekolah . sbb tips ni sgt2 lah simple . tak yah bg tau pun , dah boleh tau sendiri kan . hehe tp ana tetap nk kongsi jugk :P

kepada sape2 yg nak mintak tolong ana ajarkan bahasa arab , boleh je .  insyaallah ana tolong mana yg termampu . tapi jgn nanges pulak masa ana ajar nnt. k bitawfiq wan najah sume ! belajar rajin2 . jgn ngade2 nak setkan kat minda tu bahasa arab ni susah . kena sentiasa befikiran positif . kalau antum kata susah , maka susahlah jadinya .

akhir kalam , ana harap semua orang dpt doakan masa result keluar nnt paper arab ana tak mengecewakan . mintak2 lah graf turun . kan ? ameen kan tau :D

kredit gambar : en. google









Friday, 1 March 2013

tittle : experiment ntah yg ke berapa kali

aim : to determine the hala tuju after spm

hypothesis : the higher the researching about medic,dentistry,pharmacy the higher the pusing kepala hotak

inference : confuse,no self confidence,the sikap yg tamak haloba *semua kau nak!* ,result bukan ok pun *poyo je lebih*

apparatus/materials : straight A's in spm *tp tak dapat* , modem *to connect the internet*, internet *to search the information* , doa , tawakal *patutnya bukan tawakal tapi redha seadanya.kahkahkah* , tear *the most important thing that i need*

procedure :

1. study smart (dah terlambat -,-)
2. googling (what?? :O )
3. istikharah

dalam exam bagi 3 pun dah dpt markah kan? :P

conclusion : the hypothesis is not valid

ada pape lagi yg aku lupa nak tulis?analysis data?tak payah kut.haha



                                                                   mark =  0/17

harap maaf atas kesulitan bahasa yg tidak dapat difahami,terima kasih :)

Friday, 15 February 2013

aku lemah :'(


detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidupku

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

mat luthfi dah grad


huwaa..jelesnya tgk hang..dah la bijak hensem pulak tuh.congrats lah brader dah grad.aku sebagai rakyat malaysia rasa bangga sbb ada golongan yg intelek mcm kau ni.sape tak kenal matluthfi ni mmg duduk zaman purba.padahal mak aku pun tak kenal.wakaka

wohooo aku baru tau dia ni belajaq kat curtin university,perth australia.perghhh..terbaiklah.stail gila kut konvo malam2 siap ada fireworks lagi.malaysia?pftttt....kalau aku lah jadi mak kau,beranak kan hang dua kali pun takpa.sanggup aihhh.

dengar cite mat sepet ni...eh?jual satay dgn murtabak sementara nak sambung amek master.wahhh bagus2.tak hairanlah ramai remaja yg jadikan matluthfi ni sebagai ikon mereka.termasuklah aku.huhu anak soleh ni.boleh buat calon suami.pandai berdikari.

aku suka dgn matluthfi ni sbb video dia semua lucu2 belaka.penuh dgn pengisian.ada mesej yg nak disampaikan.dan paling penting,kata-kata dia boleh menusuk ke kalbu woyy dan membuka minda masyarakat untuk berfikir dengan lebih matang.


matluthfi,ape kata kau je yg jadi perdana menteri?



mat : mak..mat malas..
mak : malas apa...
mat : malas lah..malas sume benda..malas makan..malas belajaq..malas nak hidup..
mak : malaslah mak nak layan..

AHAHAHA...

thanks mat..sbb kembalikan aku kepada manusia yg normal ..kau buat aku semangat nak belajaq..nak belajaq kat oversea..nak amek PHD!nak jadi orang besaq..dan terima kasih. sbb hang terr ingatkan aku result spm keluar bulan tiga nnt!arghhhhhhhh histeriaaaaaaa

Wednesday, 2 January 2013

petua serangga masuk telinga

Assalamualaikum  :)



ape yg korg boleh buat bila serangga masuk telinga :

petua 1

korg boleh amek lampu pape pastu suluh kt telinga korg.serangga akan cari punca cahaya tu sbb serangga adalah makhluk Allah yg sukakan cahaya.nak lagi canggih amek hp torchlight korg,kompem binatang tu keluar.haha takde lahh.sbnrnya cara ni aku baca kt google.aku try buat tp tak jd punn.

petua 2

yg ni pun boleh try jugk.korg gi amek minyak zaitun atau baby oil tuang satu botol kt telinga korg.insyaallah taik telinga pun keluar.haha letak sikit sudah ar,mmg melampau kalau satu botol tuh.ni pun aku dpt kt google gk.

petua 3

yg ni pulak mmg aku selalu buat.amek kapur.pastu titiskan air kt kapur tu then letak kt telinga korg.jgn letak kt telinga yg kena masuk binatang tu.tp letak kt telinga lg satu.kapur kan panas.insyaallah keluar.jgn letak kapur yg untuk tulis2 kat papan hitam tu pulak.aku tk nk tanggung kalau jd pape kt korg.

petua 4

contoh telinga kanan yg masuk binatang.amek jari korang tutup lubang telinga sebelah kiri.dan begitulah sebaliknya.

petua 5

cara ni mmg plg mujarab.kalau tk keluar jugk lepas buat keempat2 cara kt atas.anda boleh la pegi hospital.suruh doktor potong korg punye telinga.habis cerita.